Januari

Koning Winter regeert. in januari, de maand van een nieuw begin van het nieuwe jaar waarin de bladzijden nog onbeschreven zijn,. Soms voel ik een vleug van bezieling. Op dezelfde wijze zoals je die door het lichaam heen ziet gaan van de indiaan die in de tekening is verschenen. De indiaan wacht nog rustig op wat komen gaat. Observerend en de lucht afspeurend. In de nevelen en wolken wordt symboliek gezien, zoals een vis en een elfachtig wezen. Het verhaal van dit jaar gaat zich ontvouwen zoals een varen in het voorjaar boven de grond piept en het blad uitvouwt en groeit.

De vogel in de nevelen achter de rug van de indiaan heeft dezelfde aardse kleur als de indiaan. Voor de indiaan staat een blauw persoon uit de goddelijke wereld met een duidelijk zichtbaar hart in de borst. Het hart dat levenskracht symboliseert en ons eraan herinnert om met liefdevolle ogen te kijken naar wat er allemaal in de wereld gebeurt. 

Indianen identificeren zich met dieren, symboliek en alle levende wezens om hen heen. De vogel in deze tekening belichaamt samen met de losse veer vrijheid. maar kan ook de boodschapper of een boodschap zijn naar de andere, onzichtbare wereld.  De blauwe persoon vertelt de indiaan om te genieten van de rust van de wintermaand januari. "Observeer, kijk vanuit verschillend perspectief, net zoals een adelaar. En de vis die je ziet, staat symbool voor de godenwereld en de winterperiode. Neem de boodschapen van alle symboliek die op je pad ziet in je op, de antwoorden op je vragen ontvouwen zich dan vanzelf. Voel of je in februari wat meer naar buiten kunt treden." 

Mensen die mij persoonlijk kennen zeggen dat ik wel wat op een indiaan lijk qua uiterlijk. De lange donkere haren, de trekken in mijn gezicht. Al van jongs af aan heb ik belangstelling voor de indianencultuur, hun gedachtegoed en hoe zij samenleefden in- en met de natuur om hen heen. Elementen hieruit gebruik ik ook in mijn praktijk. Ik ben benieuwd of de indianenenergie zich de komende 11 maanden nog wat vaker laat zien.