Zonnebloem

Wist je dat de zonnebloem onze levenskracht, de zon, bewust opzoekt? Ze draait haar bloemhoofd mee en laat haar gele bloemblaadjes stralend zien aan vlinders, bijen en andere insecten. En wij genieten hier net zo hard van mee. De insecten vinden haar onweerstaanbaar en bestuiven daardoor samen het hart van haar bloem. De steel en het blad van de zonnebloem voelen nogal stekelig aan. Nadat de bestuiving heeft plaatsgevonden, kost het kracht om de zaden te maken. Als de zaden in het bloemhart gaan groeien, ontvouwt er zich een prachtige schoonheid. 

In perfecte symmetrie groeien zij in cirkels, met zowel links-, als rechtsdraaiende spiralen. Eerst waren de zaden nog verborgen door het stuifmeel en erg klein. Maar hoe groter ze groeien, hoe meer de gulden snede in de zonnebloem zich openbaart. Als de zaden rijp zijn, is het tijd om ze los te laten.

De zonnebloem kan ons hierdoor voeden. Mens en dier mogen genieten van de heerlijke smaak en belangrijke voedingswaarde van de zonnepit. Maar vergeet niet aankomend jaar wat zaden te zaaien, zodat de cyclus weer opnieuw kan beginnen. Wat een rijkdom en schoonheid is er te vinden in de natuur om ons heen.